Vijf stations zijn deze vrijdagochtend ingericht in de sporthal van het ontwikkelingscentrum van Kleve. Maar wie denkt dat de medicijnbal, springtouw en turnmat op de jongeren wachten, heeft het mis. Hoewel er ook concurrentie zal zijn tussen de verschillende groepen op het parcours, zullen er geen verliezers zijn bij de laatste prijsuitreiking.

Parccours zorgt voor afwisseling in het dagelijkse schoolleven

De interactieve cursus over alcoholgebruik en -misbruik is bedoeld om jongeren bewust te maken van het omgaan met alcohol. Het doel is om hen aan te moedigen om af te zien van alcoholgebruik en om hen de gezondheids-, juridische en sociale gevaren die anders op de loer liggen, over te brengen. Een deel van de hindernisbaan van een ander soort is het station van hoofdinspecteur Sabine Leiting van de afdeling misdaadpreventie van de politie in het district Kleef. Na een videofragment dat laat zien hoe een feestje van een 15-jarige uit de hand loopt met illegaal, overmatig alcoholgebruik, worden hier de juridische consequenties getoond die achter alcoholmisbruik kunnen schuilen. En ze merkt dat de jongeren het onderwerp heel goed aanvaarden. Zeker als het gaat om de informatie dat de 00.00 alcohollimiet geldt voor beginnende automobilisten en dat bijvoorbeeld verkeersovertredingen onder invloed van alcohol, bijvoorbeeld met een bromfiets, al kunnen leiden tot een latere intrekking van het rijbewijs, hebben de jongeren spitsen snel hun oren. Daar zijn ze zich meestal niet van bewust", zegt Sabine Leiting.

Naast haar als politieagente is ook Jennifer Dellnitz van de afdeling verslavingspreventie van Caritas Kleve aanwezig. Samen met de studenten stelt ze een lijst op met voor- en nadelen van alcoholgebruik, en al snel wordt duidelijk dat veel "pro's" ook een addertje onder het gras hebben. Malte Simon van het "Gemeenschapsinitiatief NRW - Verslaving heeft altijd een verhaal" verwelkomt de deelnemers op het "Flirtstation". "Op dit station willen we laten zien dat alcohol vaak een rol speelt bij het leren kennen van elkaar. Veel mensen worden opener en spraakzamer door het drinken van alcohol en kunnen vaak niet meer beoordelen wanneer ze te opdringerig worden of wanneer ze te dicht bij hun tegenhanger komen".

Intoxicatiebrillen laten zien hoe de fysieke conditie verandert

Op station vijf wordt het levendig in de ware zin van het woord. Daar wordt de vraag gesteld: Hoe verandert alcohol je reacties? De deelnemers kunnen dit na enkele minuten zelf beantwoorden door een geluidsbril op te zetten. Het speciale visuele hulpmiddel maakt duidelijk welke effecten een alcoholpromillage van 0,8 of 1,2 heeft op het gezichtsveld. Alleen al door het dragen van de bril is het al moeilijk om het slot van een voordeur te openen of de juiste hoeveelheid speelgeld uit de portemonnee te geven.

Een geslaagde dag: je focus is scherper

De cursus eindigt met de geluidsbril. Maar je merkt tijdens de slotbijeenkomst en de prijsuitreiking dat de jongeren nog steeds bezig zijn met het onderwerp alcohol en dat de cursus indruk heeft gemaakt. Voor KHKin Sabine Leiting en Jennifer Dellnitz was de dag een groot succes, want beiden zijn er zeker van dat als het om legale/illegale drugs gaat, "je niet de brandblusser wilt zijn, je vroeg moet handelen" .

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Kleve districtspolitieautoriteit
Kleve politiepersbureau
Telefoon: 02821 504 1111
E-mail:pressestelle.kleve@polizei nrw.de
https://kleve.polizei.nrw/

Bezoek ons ook op Facebook en Twitter:
https://www.facebook.com/polizei.nrw.kle

https://twitter.com/polizei_nrw_kle

Originele inhoud van: districtspolitiedienst Kleve, uitgezonden door nieuws aktuell